sahabat

Hak Cipta Terpelihara

29 September 2017

I am back.

Wahh lamanya tak menulis. Sibuk sangat sebenarnya. Sekarang pun masih sibuk jugak tapi curi-curi masa nak tepek post baru jugak. (Bukan post mende pun hahahaha.. merepek mode on XD)

Okey, life been up and down as usual. Just take it easy la kan. Some people just rasa jengkel bila aku sejenis yang dia kata "Awak ni senangnya laaa nak amik keputusan dan nak selesaikan masalah. Macam tak kesah pun natijah kepada keputusan ataupun tindakan yang dah dipilih tu."

Kenapa perlu susah? Memang la ada benda perlu fikir panjang tapi setiap orang tak sama kan cara berfikir. Aku sejenis buat keputusan takde terhegeh hegeh. Kalau salah takpe, just jangan la buat salah yang sama lagi. Kan? Tapi kalau terbuat gak salah yang sama (maklumlah kita manusia biasa) terima je la natijahnya dan sila teruskan kehidupan dan hadapi la cabaran baru.

Semalam jumpa kawan lama. 18 tahun kot tak jumpa (Okey kantoi aku dah tua sebenarnya kan? Ahahaha). Selalu tengok dalam FB je dia ada la buat marketing jual produk kecantikan. Aku sebagai wanita biasa yang normal walaupun malas nak arwah mekap, tetap la terpengaruh untuk mencuci muka kheennn.. Maka niat dalam hati beli la produk dia di samping dapat la sambung silaturrahim (Allah nak bagi rezeki kat dia melalui aku kan walaupun aku cuma beli 1 barang je pun). Dalam FB takde la tanya macam mana life dia. Dia pun terkejut teteiba aku PM mintak no. telefon pastu nak beli barang. Dia kata aku tak penah 'like' post dia pun. Ahahaha aku memang pemalas nak 'like' post sangat punn.. Terekejut bila tau dia dah jadi ibu tunggal dan ada 2 anak yang kecil lagi. Dengar cerita dia serba sikit buat aku rasa aku patut bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. Bukan la aku tak pernah bersyukur tapi kadang-kadang fikir dan rasa aku pun patut gembira. Kenapa ada pasangan tapi kita rasa stress dan terbeban?

Herm sesi luahan perasaan ahahaha. K laa. nanti kalau tak sibuk update la secara throwback segala mak nenek yang ada tersimpan tu. Aku malas nak edit dan tengok apa aku tulis kat atas ni. Terima kasih terbaca post kerepek pisang wakakakaka.

Semoga aku dan korang semua bahagia dalam definisi kita masing-masing!


31 January 2017

Berlapang Dada.

Sungguh hari ni betul-betul menguji maksud berlapang dada untuk diri aku.

Aku dapat tahu kakak aku minta gaji setara dengan aku sedangkan dia tak bekerja pada hari Sabtu, waktu kerja pergi ambil anak balik sekolah, hantar anak pergi sekolah petang. Kereta dia tak boleh digunakan untuk urusan kerja sedikit pun. Datang kera selalu lambat, balik awal. Kalau cuti tak boleh jawab telefon. Urusan syarikat satu pun tak buat. Walaupun dia ada bahagian 50% dalam syarikat tapi dia tak pernah dan tak nak ambil tahu tentang akaun syarikat. Segala kerja urusan pembayaran GST, gaji pekerja, uruskan purchase order, fax order pun tak buat sedangkan guna duit syarikat beli mesin faks RM800, bayar Perkeso, EPF, bil utiliti, payment supplier semuanya dia tak pernah buat dan banyak lagi la.

Jujur, aku memang sakit hati teramat sangat sampai rasa nak meletup dada.

Aku cuba berlapang dada. Tapi macam mana nak buat tu?

Allahuakbar, sesungguhnya aku memang rasa tak puas hati. Tapi tadi lepas solat aku cuba mohon kat Allah ajarkan aku berlapang dada, berikan aku rasa senang dengan apa yang dah berlaku hari ni.

Jadi, aku ajar hati aku, aku anggap itu rezeki dia. Kalau lah sebenarnya kakak aku yang rasa sakit hati dan iri hati dengan apa yang aku dapat, maknanya dia masih dibelakang aku. Kalau itu rezeki dia, aku yakin Allah akan berikan aku dengan lebih baik dikemudian hari. Aku takkan berdiam diri tapi bukan dengan membalas dendam kat kakak aku.

Aku adalah pejuang dan aku akan berusaha dengan lebih lagi dan pastikan dia kekal dibelakang aku.

Semoga Allah jauhkan aku daripada manusia yang tak bersyukur dan berhasad dengki.


23 June 2015

Sambutan Hari Lahir Mak & Abah

Birthday Mak pada 24 Mac tapi kami sambut awal sikit sebab nak belanja makan ikan bakar, jadi kena cari tarikh hujung minggu. Plan makan kat area Alai je sebab dekat sikit dan harga boleh tahan la.. Takde la mahal sangat.. Berpatutan la..

Kami pilih kedai Ala Kassimm... sebab dia kat depan dan dekat dengan parking serta masakan dia boleh tahan sedap gak.  

Tak semua adik beradik ada sebab jauh tak dapat balik. Abah suka je sebab dapat makan makanan laut.

Kanak-kanak kalau berjumpa main je la.. 


Hari ni hari jadi abah (23 Jun) tapi kami dah sambut ahad lepas sebab bulan puasa. Jadi kami berbuka sama-sama. 

Kek beli je kat Melaka Mall. Apatah nama kedai tu.. Ada satu je kedai kek kat situ. Kek buah RM56 untuk sekilo. Sedap woooooooo... Dapat lak tengok masa tengah pose ni kan.. Hahaha.


Abah sempat rembat si Aqied. Kemain susah la nak pegang makhluk tecit ni. Abah baca doa selamat lepas tu potong kek dan kami bagi hadiah baju raya dan sampin sempena nak raya ni. Mak pun dapat sekali sebab birthday hari tu kami tak sempat beli apa-apa pun. 



Okey, abah memang suka buat lawak. Kami suruh la dia try baju yang kami beli, dia boleh sarung seluar tu macam tu je padahal dalam tu ada kain pelekat. Lepas tu kata nak amik gambar, dia boleh buat gaya cenggitu. Ko rasa? Memang berdekah le kami semua time tu jugak.


Sempat la kami bergambar mana yang ada sebab abah bergegas nak pegi terawikh lak. 

Apa yang pelik tahun ni, abah suruh kami amik gambar guna hp dia sebab dia kata nak tunjuk kat kawan-kawan dia kami belikan kek untuk dia. 

Tak tahu berapa lama boleh macam ni lagi. Belum kehilangan pun dah bergenang air mata weyh mengenangkan abah & mak dah tua. Dah la aku selalu gaduh dengan abah kat kedai. Semoga abah & mak sihat selalu dan dirahmati Allah. 

Kami sayang abah & mak.