sahabat

Hak Cipta Terpelihara

31 January 2017

Berlapang Dada.

Sungguh hari ni betul-betul menguji maksud berlapang dada untuk diri aku.

Aku dapat tahu kakak aku minta gaji setara dengan aku sedangkan dia tak bekerja pada hari Sabtu, waktu kerja pergi ambil anak balik sekolah, hantar anak pergi sekolah petang. Kereta dia tak boleh digunakan untuk urusan kerja sedikit pun. Datang kera selalu lambat, balik awal. Kalau cuti tak boleh jawab telefon. Urusan syarikat satu pun tak buat. Walaupun dia ada bahagian 50% dalam syarikat tapi dia tak pernah dan tak nak ambil tahu tentang akaun syarikat. Segala kerja urusan pembayaran GST, gaji pekerja, uruskan purchase order, fax order pun tak buat sedangkan guna duit syarikat beli mesin faks RM800, bayar Perkeso, EPF, bil utiliti, payment supplier semuanya dia tak pernah buat dan banyak lagi la.

Jujur, aku memang sakit hati teramat sangat sampai rasa nak meletup dada.

Aku cuba berlapang dada. Tapi macam mana nak buat tu?

Allahuakbar, sesungguhnya aku memang rasa tak puas hati. Tapi tadi lepas solat aku cuba mohon kat Allah ajarkan aku berlapang dada, berikan aku rasa senang dengan apa yang dah berlaku hari ni.

Jadi, aku ajar hati aku, aku anggap itu rezeki dia. Kalau lah sebenarnya kakak aku yang rasa sakit hati dan iri hati dengan apa yang aku dapat, maknanya dia masih dibelakang aku. Kalau itu rezeki dia, aku yakin Allah akan berikan aku dengan lebih baik dikemudian hari. Aku takkan berdiam diri tapi bukan dengan membalas dendam kat kakak aku.

Aku adalah pejuang dan aku akan berusaha dengan lebih lagi dan pastikan dia kekal dibelakang aku.

Semoga Allah jauhkan aku daripada manusia yang tak bersyukur dan berhasad dengki.


23 June 2015

Sambutan Hari Lahir Mak & Abah

Birthday Mak pada 24 Mac tapi kami sambut awal sikit sebab nak belanja makan ikan bakar, jadi kena cari tarikh hujung minggu. Plan makan kat area Alai je sebab dekat sikit dan harga boleh tahan la.. Takde la mahal sangat.. Berpatutan la..

Kami pilih kedai Ala Kassimm... sebab dia kat depan dan dekat dengan parking serta masakan dia boleh tahan sedap gak.  

Tak semua adik beradik ada sebab jauh tak dapat balik. Abah suka je sebab dapat makan makanan laut.

Kanak-kanak kalau berjumpa main je la.. 


Hari ni hari jadi abah (23 Jun) tapi kami dah sambut ahad lepas sebab bulan puasa. Jadi kami berbuka sama-sama. 

Kek beli je kat Melaka Mall. Apatah nama kedai tu.. Ada satu je kedai kek kat situ. Kek buah RM56 untuk sekilo. Sedap woooooooo... Dapat lak tengok masa tengah pose ni kan.. Hahaha.


Abah sempat rembat si Aqied. Kemain susah la nak pegang makhluk tecit ni. Abah baca doa selamat lepas tu potong kek dan kami bagi hadiah baju raya dan sampin sempena nak raya ni. Mak pun dapat sekali sebab birthday hari tu kami tak sempat beli apa-apa pun. 



Okey, abah memang suka buat lawak. Kami suruh la dia try baju yang kami beli, dia boleh sarung seluar tu macam tu je padahal dalam tu ada kain pelekat. Lepas tu kata nak amik gambar, dia boleh buat gaya cenggitu. Ko rasa? Memang berdekah le kami semua time tu jugak.


Sempat la kami bergambar mana yang ada sebab abah bergegas nak pegi terawikh lak. 

Apa yang pelik tahun ni, abah suruh kami amik gambar guna hp dia sebab dia kata nak tunjuk kat kawan-kawan dia kami belikan kek untuk dia. 

Tak tahu berapa lama boleh macam ni lagi. Belum kehilangan pun dah bergenang air mata weyh mengenangkan abah & mak dah tua. Dah la aku selalu gaduh dengan abah kat kedai. Semoga abah & mak sihat selalu dan dirahmati Allah. 

Kami sayang abah & mak. 

11 June 2015

Se-Petang di Pangkor

Minggu lepas plan asal nak pegi lari kat Muar tapi tak jadi sebab ada kenduri kat Sungai Kerang. Jadi, plan bertukar hari Jumaat gerak ambil foster parents balik bercuti dari Klia (Eh sempat singgah Mitsui Oulet Store, boleh?). Sabtu dalam tengah hari gerak gi Manjung, tido semalam dan Ahad pegi kenduri dan terus balik.

Plan asal bawak si Keding sekali sebab dia tengah cuti semester dan siap-siap booked hotel 2 bilik. Tetiba dia kata takleh pegi sebab kena keje. Dah tu bilik satu lagi letak beg, satu lagi kitaorang tido lah nampakya.

Abah pulak boleh buat lawak antarabangsa hari Khamis kata nak berhujung minggu ke Terengganu. Gila hapa cuti sekolah dah tu last minute bagitau? Memang tak dapat la.. Maka plan terus bertukar abah dan mak ikut kami makan kenduri.

Jadi, hari Sabtu pagi kami bertolak ke Manjung, dalam pukul 12 camtu sampai. Letak beg dulu kat hotel terus gi jeti. Mak aiiiiiihhhhhhhh kemain ghamai leeee. Siap berebut-rebut nak naik feri. Kesian kat budak kecik dan orang tua. Abah sampai merajuk la nak balik. Mak pulak bersemangat menyelit-nyelit tinggalkan kami kat belakang. Mana tak nya, beratur dari pukul 1 camtu, 2.45 baru dapat naik feri. Walaupun feri 30 minit sekali, still tak dapat tampung pengunjung yang ramai.

Okey takpe la, kita bersabar je sebab nak bagi mak and abah tengok Pangkor. Diaorang tak penah jejak Pangkor.

Sampai kat jeti Pulau Pangkor, jamak dan qasar siap-siap. Lepas tu bertolak ke Teluk Nipah. Eh macam murah pulak harga tambang RM17. Kami terus ke Coral Beach sebab rasanya pantai dia besar sikit dan cantik.


Haaa kau, ni baru luar jeti kat Lumut. Jauh lagi perjalanan.

Mak & abah yang tengah bersangka baik kat perjalanan. Kehkehkeh.

Jeti Pulau Pangkor.

Abah main buai siap nyanyi lagu citer Bawang Merah Bawang Putih hokey. Ada bidio dia nyanyi gak tapi segan nak tunjuk sebab ada suara aku termasuk le pulak.



Sepet happy walaupun dapat pegi sekejap.

Abah kata nak naik jet ski. Aku siap bayarkan Rm100 untuk 30 minit. Dia naik 5 minit dah balik pantai. Bila tanya dia kata dah pegi semua tempat, bosan. Ciss apakah? Last2 Sepet naik dengan John Lejen.

Lepas naik jet ski abah boleh mandi. Lalalalalala. Mula-mula abah nak mandi, dia siap beli seluar mandi kat jeti Lumut, pastu merajuk tak nak mandi. Then nak main jet ski 5 minit. Lepas tu dia boleh terjun laut dengan kemeja. Kita layankan je laaaa...

Walaupun tak lama tapi seronok lepak dengan mak & abah. Dapat tau kisah macam mana diaorang kenal dulu. Kelakar gila!

Oh ye lupa pulak kami lepak kat Deli's Nipah cafe kot nama kedai tu. Makanan dia sedap! Tak sempat amik gambar. Harga pun okey untuk pulau laa. Jangan la bandingkan dengan daratan pulaks.

Lepas tu abah, Sepet & John Lejen bersihkan badan kat tempat awam. Abah beli t-shirt Rm7 untuk salin dan kami pegi la ke Sunset Beach resort nak tengok Pakcik Din bagi makan burung enggang dalam 6.30 petang. Tapi dah 6.45 tak start lagi jadi kami terpaksa balik sebab nak kejar feri last 8.30.

Don't say abang don't umbrella picture okey! Hahahaha!

Sampai jeti Lumut, dah maghrib. Solat dulu, lepas tu balik hotel dan berehat. 

Esoknya sebelum pegi kenduri jiran call bagitau rumah dah banjir. So pegi kenduri pun rasa nak balik cepat-cepat. 

Okey tu je. Jumpa lagi, Insyaallah :)